Monday, January 8, 2007

Ruperea turtei, ultimul episod din jurnalul unui bebe


Traditiile trebuiesc respectate pentru ca ele, am convingerea, au si valoare emotionala dar si valori practice. Implinirea unui an coincide cu incheierea perioadei in care copilul este cel mai sensibil la imbolnaviri si la capriciile mediului in care creste dar si cu inceperea perioadei de dezvoltare accelerata a creierului. Odata cu implinirea unui an procesul de invatare, de vorbit, de joaca, de constientizare a ceea ce face trece printr-un salt exponential. De aceea incheierea acestei perioade trebuie sarbatorita intr-un fel, iar la noi la romani exista ruperea turtei. Obiceiul vine incarcat de urari si promisiuni! Copilul isi alege de pe tava cateva obiecte si alegerea lor este o decizie care apartine numai copilului.La prima vedere asa pare ! Din experienta mea, am incercat in joaca inainte, copilul va lua ce este mai colorat si mai inalt de pe tava. Asa ca puteti aseza lucrurile asa cum doriti. Destinul este pe jumatate chestie aleatoare, jocul intamplarii, si pe jumatate modul in care-ti pregatesti lucrurile!
Traditia spune ca in viata sa copilul va fi atras de catre acele lucruri. Sper sa nu fiu acuzat ca ma bag deja in viata copilului pentru ca intradevar copilul a ales in final ce ne-am dorit si noi: un creion, un ruj si bani! erau asezate exact cum trebuie!
Desi jocul de-a turta este un imbold foarte puternic si intr-un fel o promisinue ca sorti favorabili o inconjoara pe Alessia suntem constienti ca munca de zi cu zi si atentia noastra permanenta pentru Alessia sunt determinante pentru dezvoltarea ei. Desigur sper sa ne bucuram si de circumstantele favorabile ale norocului!
Metodele noastre sunt pline de grija si in tot ceea ce facem cautam sa incurajam copilul sa fie cat mai activ, sa comunice cat mai mult cu alti copii si cu animalutele. Asta la partea ca la carte caci avem si metoda numarul doi, metoda mama natura. Sau cu alt nume: metoda experentiala care are avantajul ca schimbarea si intelegerea au loc in profunzime, dar si dezavantajul ca atunci cand iti vezi copilul mai cazand, mai lovinduse ti se face inima cat un purice. Conform teoriei experientiale expunerea copilului la situatii cat mai diverse si cat mai numeroase il va ajuta sa cunoasca mai bine lumea si sa-si puna mai multe intrebari, la care, singura sau cu ajutorul nostru sa gaseasca raspunsuri. Nu este rau si functioneaza. Pare salbatic dar copilul lasat liber sa exploreze lumea se simte foarte bine in ciuda unei zgarieturi sau doua. Incercati asta in parc, la restaurant, oriunde de fapt, in conditiile in care puteti interveni daca descopera prea multe in foarte scurt timp!
Pe parcursul zilei experienta dupa experienta Alessia colectioneaza nazdravanii unele mai interesante ca altele. Le voi reuni alaturi de alte intamplari hazlii in seria Intamplari cu poveste. Pot sa deconspir putin din prima intamplare: in timp ce era in tarcul ei singurica Alessia si-a dat pampersul jos imediat dupa ce facuse treaba mare…mami si cu tati au gasit un copil razand in funduletul gol… va las sa ghiciti ce avea pe fata si in manuta….

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home